Museumtuin & park
Voel de hartslag van wat was...Museumtuin
Met kennis en passie bouwde het Agentschap voor Natuur en Bos een tuin van topniveau uit, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. Maak een wandeling door deze schitterende tuin van Eden, waarbij infoborden je informeren over al dat moois. Je kan de fruitbewaarplaats-oud-model bezoeken, de bijenkasten ontdekken en genieten van een schitterend uitzicht op het Kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland.
Tijdens het weekend kan je deelnemen aan gratis rondleidingen in de Museumtuin. Het is niet nodig om je vooraf in te schrijven, je moet enkel op tijd aanwezig zijn en een toegangsticket voor de Museumtuin kopen.
Ontdek het volledige aanbod en programma van de Museumtuin hier.Vragen? Je kan terecht bij museumtuin@vlaanderen.be
Park
Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Je kan hier wandelen tussen de hoogste beuken van België.
Tijdens een parkwandeling ontdek je enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, de Gloriëtte met haar unieke stucplafond, de neogotische schuur, het Octogoon, de classicistische Triomfboog die opgericht werd ter ere van Napoleon en de voormalige conciërgewoning. Verder omvat het domein drie grote vijvers.
Kortom: een gedroomde plek voor onthaasting!
» Praktische informatie
Het park wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en is dagelijks open.
Meer info: www.natuurenbos.be/kasteelparkgaasbeek of anb(a)vlaanderen.be
In het domein van Gaasbeek mag enkel op de ‘Krommevijver’ gevist worden. Wie hier wil vissen moet in het bezit zijn van een geldig visverlof. Een visvergunning kan je aanvragen in elk postkantoor van het Vlaamse Gewest. Meer info vindt u op www.natuurenbos.be.
Opgelet! Bij stormweer wordt het park afgesloten. Honden moeten aan de leiband gehouden worden en fietsen in het park is verboden.
Historische parkgebouwen
Gloriëtte
In de zeventiende eeuw kocht graaf René de Renesse het Kasteel van Gaasbeek en het omliggende park. Dankzij deze omstreden man werden indrukwekkende veranderingen op het domein uitgevoerd, dat hij wilde transformeren tot een heus barokpark. Van dit feeërieke concept blijven vandaag nog drie getuigen overeind, waaronder deze gloriëtte. Even schuilen voor de zon en genieten van een kopje chocolade? Dat kon in dit precieuze, ovale zomersalon, een bonbonnière haast. Binnenin bevindt zich een weelderig stucplafond dat dateert van ca. 1620.
Van april t.e.m. oktober, elke eerste zondag van de maand open, van 13.00 - 17.00 uur.Sint-Gertrudiskapel
Rond 1625 liet René de Renesse deze barokke kapel optrekken, die waarschijnlijk tegen een ouder heiligdom werd gebouwd. Het jaartal in de voorgevel markeert dus het bouwjaar van de toen nog smalle kapel. In 1628 werd de kapel gewijd aan Sint-Gertrudis van Nijvel en werd het een populair bedevaartsoord. Aan de voet van de kapel bevindt zich een bron die de kasteelvijvers voedt. Binnenin schittert sinds de restauratie een hedendaags glasraam van kunstenaar Ben Sledsens.
Van april t.e.m. oktober, elke eerste zondag van de maand open, van 13.00 - 17.00 uur.Triomfboog
De eerste steen van deze monumentale bakstenen triomfboog met blauwstenen Korintische kapitelen werd al in 1805 gelegd. De oprichting kaderde in een groots opgezet architecturaal project van Paul Arconati, als eerbetoon aan niemand minder dan Napoleon Bonaparte (1769-1821). Maar de constructie werd moeizaam gerealiseerd. Pas in 1813 werden de werken afgerond, twee jaar voor de slag bij Waterloo. De triomfboog is zeer waarschijnlijk ontworpen door François-Joseph Janssens (1744-1816), een Brussels neoklassiek beeldhouwer.
Octogoon
Dit paviljoen is best een mysterie, het kasteelarchief bevat bitter weinig informatie over dit merkwaardige gebouw. In een aantal teksten wordt het ‘poedermagazijn’ of ‘kruithuis’ genoemd, maar zonder verdere verduidelijking. Wat we wel weten is dat markies Paul Arconati hier een balzaal van wilde maken. Aan het einde van de 20e eeuw werd het ingericht als toerismekantoor en vandaag wordt het gebruikt als aterlierruimte voor scholen en verjaardagsfeestjes.
De binnenkant is niet toegankelijk voor publiek.Neogotische schuur
Deze follie werd gebouwd in opdracht van Paul Arconati aan het begin van de 19e eeuw. Meteen een van de allereerste voorbeelden van gothic revival op het Europese continent, de nieuwste mode die dweepte met alles wat middeleeuws was. Deze schuur is trouwens een typisch voorbeeld van façade-architectuur: achter de excentrieke gevel bevindt zich een eenvoudige, langgerekte ruimte waarin tuingereedschap en ander materiaal opgeborgen werd en wordt.
De binnenkant is niet toegankelijk voor publiek.