Vlaamse Meesters op hun plek
Voel de hartslag van wat was...Vlaamse Meesters op hun plek
Voel de hartslag van wat was...Van Eyck. Rubens. De Vlaamse surrealisten en expressionisten. In Vlaanderen zijn oude en moderne Meesters thuis. Hier hebben ze geleefd en gewerkt. Hier vonden ze hun inspiratie. En hier kun je nog heel wat van hun werken bekijken - soms zelfs op unieke plekken zoals de Sint-Gertrudiskapel in het kasteelpark van Gaasbeek.
Vlaamse Meesters op hun plek
De Vlaamse Meesters maakten hun werken vaak voor een specifieke plek: een kerk, een klooster, een stadhuis, een kasteel... Veel van die stukken zijn sindsdien verhuisd naar musea, maar sommige kan je nog altijd gaan bekijken op hun oorspronkelijke locatie. Een unieke ervaring. Je staat waar de kunstenaar gestaan moet hebben, en ziet wat hij zag: de precieze plek waar zijn werk zou komen, de lichtinval, de ruimte eromheen. Dichter bij de essentie van een kunstwerk, en bij de ziel van een plek, kun je niet komen.
In Vlaanderen vind je nog tientallen schilderijen, beelden, retabels en andere werken op de plek waarvoor ze ooit gemaakt zijn, of waar ze zich vaak al eeuwen bevinden. Soms in onze vermaarde kunststeden, soms in minder bekende maar even mooie stadjes en dorpen. Vroeger bleven ze vaak wat onder de radar, maar nu werden ze in kaart gebracht – letterlijk.
Ook in het kasteelpark kan je terecht voor een portie Vlaamse Meesters op hun plek.
Het visioen van de heilige Gertrudis, Gerard Seghers
De vroegmiddeleeuwse heilige Gertrudis van Nijvel stond bekend om haar gastvrijheid tegenover pelgrims. Ze liet kerken, kapellen, scholen en gasthuizen bouwen en zorgde voor armen en behoeftigen. Gertrudis had een grote kennis van de Bijbel en kreeg als mystica visioenen, zoals op dit doek. Ze werd aangeroepen tegen ratten- en muizenplagen, koorts en krankzinnigheid. De heilige wordt afgebeeld met ratten om haar staf. Barokkunstenaar Gerard Seghers schilderde in de stijl van Caravaggio en Rubens. Momenteel hangt er een reproductie van dit schilderij in de Sint-Gertrudiskapel, in afwachting van een klimaatstudie. Die reproductie neemt het meesterschap van Gerard Seghers zeker niet weg.
Elke eerste zondag van de maand is de Sint-Gertrudiskapel gratis toegankelijk van 13 - 17 uur.Stucplafond, Gloriëtte
Vlakbij het kasteel bevindt zich de Gloriëtte, opgetrokken door René de Renesse in 1625. De graaf gebruikte deze luxueuze tuinkamer om zijn gasten te entertainen. Ook etaleerde hij zijn rijkdom met het prachtige stucplafond vol bloemen, fruit, maskers en mythologische figuren. Dit mengsel van gips en marmerpoeder, samen met panelen in mozaïek, is een combinatie die in de zeventiende eeuw relatief weinig voorkwam in het noorden. De mythologische figuren vertellen het verhaal van Phaëton uit de Metamorfosen van Ovidius. Als zoon van Helios, de zon, wou Phaëton een dag met de zonnewagen rijden. Zijn vader waarschuwde hem dat alleen hij de wagen kon besturen. Phaëton sloeg die waarschuwing in de wind. Al snel werd de wagen onbestuurbaar en zette hij de aarde in lichterlaaie. Daarom zag Jupiter zich genoodzaakt om hem met een bliksemschicht te stoppen. De jongen viel uit de zonnewagen en kwam zo om het leven.
Elke eerste zondag van de maand is de Gloriëtte gratis toegankelijk van 13 - 17 uur.De Sint-Gertrudiskapel en de Gloriëtte bevinden zich in het 49 hectare tellende park dat het Kasteel van Gaasbeek omringd. Het er is heerlijk struinen. Bang om verloren te lopen? Download hier een parkplannetje. Veel dwaalplezier!